Opruimen na overlijden

Na het overlijden van een dierbare zijn er veel dingen die geregeld moeten
Naast alle administratieve zaken is er vaak ook nog een woning die opgeruimd, mogelijk verkocht en (uiteindelijk) leeg opgeleverd moet worden. Dit is meestal een tijdrovende en emotionele klus in een toch al verdrietige en moeilijke periode.

In de praktijk wordt dit vaak onderschat en blijkt het lastiger te zijn dan men denkt. De vele herinneringen die naar boven komen als je in de woning bent en door de spullen heen gaat, kunnen zorgen voor een rollercoaster aan emoties. Het is niet vreemd dat veel mensen vastlopen in het proces van opruimen. Het lukt dan niet altijd om de gewenste voortgang te boeken en dat zorgt weer voor extra spanning en stress.

Ik neem je graag werk en zorgen uit handen. Met een plan van aanpak, geheel afgestemd op jouw wensen en doelen, gaan we samen aan de slag. Ik help je bij het uitzoeken van alle spullen in de woning, waarbij jij uiteraard beslist wat er met de spullen gebeurt: bewaren, weggeven of verkopen.

Gevoelsmatig zou je misschien het liefst alles willen bewaren en alleen bij het idee om afstand te doen van bepaalde spullen, voel je je wellicht ‘schuldig’. Alles bewaren blijkt in de praktijk vaak niet haalbaar.
Ik heb een netwerk aan goede doelen en bestemmingen, die ontzettend geholpen zijn met tweedehands spullen. Veel nabestaanden vinden het ook een fijn idee dat de bezittingen van hun dierbare, die ze zelf niet kunnen of willen bewaren, toch goed terecht komen.

Soms zijn er bezittingen die financieel waardevol kunnen zijn, zoals antiek en kunst. Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik werk nauw samen met een onafhankelijke adviseur. Zij is kunsthistorica die hier wel verstand van heeft. Ze kent de kunstmarkt goed en kan je adviseren en bijstaan op dit gebied. Het is altijd aan de erfgenamen om te beslissen of deze bezittingen worden verkocht, bijvoorbeeld op een veiling. Ik vind het zelf belangrijk dat bijzondere items op de juiste waarde worden geschat, zodat nabestaanden weten wat de financiële waarde van de nalatenschap is.

Als het een woning is die ook verkocht moet worden dan help ik je graag bij het verkoopklaar maken van de woning. Voor een snelle en succesvolle verkoop is een optimale woningpresentatie heel belangrijk. Ik zorg ervoor dat de woning zo aantrekkelijk mogelijk kan worden gepresenteerd aan potentiële kopers.
In de praktijk houdt dit in dat alleen die meubels, spullen en accessoires in de woning achterblijven die de woningpresentatie ten goede komen. Indien nodig adviseer ik om wat extra accessoires aan te schaffen. Je kunt hierbij denken aan beddengoed, een sprei, kussens, handdoeken, kaarsen en (kunst)bloemen. Hierbij geldt dat er voor elk budget een passende winkel en oplossing te vinden is.

Soms zijn er nog wat onderhoudsklusjes die gedaan moeten worden, of een tuin die wat aandacht nodig heeft. Ik help je met de organisatie hiervan, zodat het huis daarna helemaal klaar is om gefotografeerd te worden voor de woningpresentatie op funda.

Het opruimen en verkoopklaar maken van een woning na overlijden is maatwerk. Neem contact met mij op en ik vertel je graag wat de mogelijkheden zijn.Back to Top